HP 15, 45 patronokhoz, töltőadapterrel és anélkül

Utántöltés adapterrel

Az utántöltő adapternek az előnye hogy a patron utántöltéséhez nincs szükség a patron felnyitására. A tintát az utántöltő-adapteren keresztül tölthetjük be, a légtelenítő labirintuson keresztül.

A helyes utántöltéshez kövesse az alábbi utasításokat:

 • Vegyük ki a patront a nyomtatóból és tartsuk a fúvókákat rövid ideig folyóvíz alá, ezután pattintsuk be a patront a töltő adapterbe ahogy a képen látható. Figyelem: a patronnak teljesen a helyén kell lennie!
 • A töltéshez állítsuk fejre a patront, a felső része legyen alul, a nyomtatófej/fúvókák felül.
 • Szívjuk tele a fecskendőt tintával, szokásosan 10ml-t.
 • A fecskendőt tő nélkül nyomjuk amennyire csak lehet a töltő adapter nyílásába és ezzel a gumirészt szorítsuk szinte a nyomtatófejhez.
 • Töltsünk ezzel a módszerrel nagyon lassan és enyhe nyomással összesen kb. 33 – 42 ml tintát a patronba. Megjegyzés: Minden gond nélkül 33 – 40 ml tintát bele lehet rakni azokba a patronokba is ahol a gyári töltés 21 vagy 25 ml.
 • Minden töltés között, tehát minden 10 ml betöltése után, vegyük ki a patront az adapterből és töröljük le óvatosan a fúvókákat.
 • A töltés után helyezzük fel még egyszer a fecskendőt és szívjunk ki annyi levegőt a fúvókákból amíg 1 –2 ml tinta nem jön. Ezt a tintát visszatölthetjük a flakonba.
 • Vegyük ki a patron az adapterből, a nyomtatófejet és a fúvókákat tisztítsuk le óvatosan egy darab itatóspapírral, ne dörzsölje inkább óvatosan nyomkodjuk le a papírt
 • Tartsuk a patront függőlegesen ( a nyomtatófej legyen alul ) a nyitott tintás flakon fölé vagy egy állítsuk egy másik edénybe és amennyiben szükséges hagyjuk a patront lecsöpögni. Ez a csöpögés néha kb. 1 – 5 percig is eltarthat és abbamarad amikor a patronban helyreállt a nyomás.
 • Tisztítsuk le még egyszer a patront, az érintkezőket is és helyezzük vissza a nyomtatóba. Futassuk a fejtisztító programot pár alkalommal és utána nyomtassunk egy-két tesztoldalt.
 • A töltő adapter műanyag része kivehető és folyóvíz alatt tisztítható.

Utántöltés adapter nélkül

A patron alsó részén a nyomtatófej mellett találjuk a töltőnyílást, ezt egy kis, kerek, fekete fólia fedi. Kaparjuk le ezt óvatosan egy késsel a patronról. Alatta egy kis fémgolyót talál, amit szettben található kis szerszámmal (vagy golyóstollal betét nélkül, erős szöggel, szúrószerszámmal) nyomjuk óvatosan a patron belsejébe. Ez a golyó a patronban fog maradni és nem okoz semmilyen problémát.

A töltőnyíláson keresztül töltsünk be lassan kb. 32-42 ml tintát. A tőt egészen egyenesen és óvatosan vezesse be, a patron belsejében található fémszínű fóliazsákot ne szúrja meg. Még egyszerűbben és biztonságosabban végrehajtható ez, ha a tőt védő műanyagot rajta hagyja a tőn és az elejéből kb.3 mm-t levág. Így keletkezik egy ütköző, így nem lehet túl mélyre szúrni a tőt.

Ezután könnyedén nyomjuk össze kézzel a patron oldalait. Amikor a töltőnyílásnál tinta lesz látható és miközben a patron oldalait nyomja helyezze a nyílásba a mellékelt fémgolyót.

A kék gumizáródugót is használhatja ,ami többszöri felhasználásra készült. A patron oldalainak összenyomásá-val hamarabb helyreáll a patron-ban a szükséges vákuum!

Amennyiben a patron fémgolyóval vagy gumi záródugóval lett lezárva, fordítsa úgy a patront hogy a fúvókák lefele nézzenek. Nyomkodja meg néhányszor a patron oldalait , így el tud távozni a maradék hab, légbuborékok és a tinta.