Bevezetés a tintasugaras nyomtatók működésébe

A tintasugaras nyomtatókat alapvetően két csoportba oszthatjuk:

1 , A Bubble-Jet eljárás során a tintát a fűtőelemek hevítik fel azáltal, hogy olyan gőzbuborékok (bubble) képződnek, melyek nyomtatáskor a szórófejből apró tintacseppeket szórnak a lapra. Ezt az eljárást alkalmazza többek között a Canon ®, Hewlett Packard ® és a Lexmark ®.

2 , Ezzel szemben a Piezo nyomtatóknál egy bizonyos kristály kerül felhasználásra a nyomtatás során. Mihelyt elektromos feszültség lép fel, a kristály alakja megváltozik. Ez az alakváltozás a szórófejekben oda vezet, hogy a tinta apró cseppekben távozik. Ezt az eljárást többnyire az Epson ® és a Brother ® alkalmazza.

A tintasugaras nyomtatók mindkét fajtájánál hosszú kutatómunka és számos teszt eredményeként jött létre a tinta, a nyomtatófej és szórófej összehangolása, valamint a célnak megfelelő, speciális papír kifejlesztése.

Egy normál tintasugaras nyomtató esetében a kép színei mindig a bíbor , kék , sárga és fekete színekből állnak össze. Az újabb típusú fotónyomtatóknál ehhez hozzájön még a világoskék, a bíbor egy világosabb árnyalata, esetleg külön fotó-fekete , fotó-szürke vagy piros és zöld szín.

A nyomtatónak egy nyaralásról készült kép vagy portré, esetleg tájkép valamennyi árnyalatát pontosan kell kikevernie és ezredmilliméter pontossággal a papírra vinnie. Egy különleges árnyalatú piros szín esetében így valamennyi szín együttes keverésére szükség van. Ha azonban ezek színértékszáma más, mint amit a nyomtató vagy a felhasználó a színkeverés során várna, akkor a kívánt árnyalat természetesen más lesz, mint amit szeretnénk. Ez szélsőséges esetekben (pl. zöldes árnyalatnál) lehet nem kívánt következmény. Fontos kritérium a megfelelő papír kiválasztása is.

Mindkét típusú nyomtató tintatartállyal és nyomtatófejjel dolgozik (ezek közvetlenül a patronra vagy többé-kevésbé a nyomtatóba vannak beépítve).

A nyomtatófejeknek az optimális nyomtatás érdekében mindig tisztának és átjárhatónak kell lenniük, különben a nyomtatott anyag csíkos lesz, néhány pontot vagy sort pedig nem is fog kinyomtatni.

A szórófej tisztítása minden tintasugaras nyomtatónál a bekapcsolás után automatikusan történik, de a műveletet kézzel is el lehet végezni.

Ha a nyomtatót gyakran használja, biztosan nem kell amiatt aggódnia, hogy a szórófej beszárad és így eltömődik. Ritkán használt nyomtatók esetében azonban ajánlott legalább hetente egyszer bekapcsolni a gépet a szórófej tisztításáért.